О музеју аутомобила

Музеј аутомобила, збирка Братислава Петковића, најмлађи је у низу техничких музеја у Србији. Оснивачи Музеја су Скупштина града Београда и Братислав Петковић, колекционар из Београда, власник збирке историјски значајних аутомобила и архивске грађе о развоју аутомобилизма у нас.

Седиште Музеја је у згради која је под називом Модерна гаража проглашена за културно добро и представља карактеристичан споменик техничке културе времена у коме је настао. Изграђена је 1929. године као прва јавна гаража у центру града, по плановима руског архитекте Валерија Сташевског. У њој су били смештени и аутомобили учесника прве београдске међународне аутомобилске и мотоциклистичке трке, одржане 3. септембра 1939.

Претварањем Модерне гараже у Музеј аутомобила задовољено је једно од основних начела заштите културних споменика: споменик употребити само за сврхе блиске првобитној намени. На тај начин настала је идеална целина која има своје културно-техничке поруке и историјску вредност. У збирци се налазе стари и ретки аутомобили, који су историјско сведочанство и имају посебан значај за упознавање примене научних достигнућа, развоја и техничког напретка аутомобилизма код нас и у свету. Збирка садржи педесет возила, од којих је најстарији Маро Гардон из 1897. године. Предмет заштите су и направе, уређаји, научна и стручна литература, возачке дозволе, први саобраћајни прописи и закони, регистарске таблице, алати, филмски и фотографски записи, уметничка дела и дела примењене уметности, који доприносе изучавању историје аутомобилизма.

У жељи да буде више од колекције историјских аутомобила, јер аутомобил је проналазак који у себи садржи све изуме човечанства – од оних најранијих, као што су ватра или точак, до најсавршенијих, који садрже микропроцесоре – Музеј организује снимање образовних емисија и филмова, предавања, сценске догађаје и друге пригодне облике културно-образовне делатности у циљу популаризације историје аутомобилизма. Постао је место окупљања легенди аутомобилизма, љубитеља и колекционара музејских аутомобила. Kомуникација с публиком остварује се и камерном позоришном представом „Гран при“, која је саздана на строго документарној грађи, а говори о чувеној Гран При трци одржаној 3. септембра 1939. године на стази око Kалемегдана.

Ради унапређења своје делатности Музеј сарађује са институцијама науке и образовања. Музеј обезбеђује услове за рад Друштва пријатеља и сарадника Музеја и пружа подршку оснивању огранака ван свог седишта. Такође, пружа стручну помоћ сопственицима и корисницима музејских аутомобила и даје упутства за њихово чување и одржавање.

Братислав Петковић